Luonnon hinnan määrittäminen

Luonnon hinnan määrittäminen

Pitääkö vasemmistoon liittyä, jotta voi toimia luonnon parantamisen puolesta?

Näinköhän unta, että jokin oikeistopoliitikko on siirtynyt vasemmistopuolueiden leiriin sen vuoksi, koska Tampere rakentaa tekosaaren. No unta tai ei, haastan itseni, kuinka perustelisin päätökseni tekosaaren, Sääksjärven osayleiskaavan ja samalla Kemin sellutehtaan investoinnin puolesta.

Investointeja tarvitaan, jotta syntyy jaettavaa ja hyvinvointia. Kuinka luodaan toimintaympäristö, jossa investointi ja luonto eivät ole vastakkaisia toimijoita, vaan molemmat hyötyvät investoinnista. Nykyisessä ansaintamallissa perusteluilleni ei ole oikein tilaan, joten tavoitteeni on luoda tasapainoisempi järjestelmä, joka olisi myös taloudellisesti luontoa kunnioittava.

 

Luonnon tasearvo

Keskusteluun on taas tuotu luonnon hinnan määrittäminen. Määrittäminen ei ole helppo työ, mutta ajattelen hinnan muodostumiseksi kaavaa alueen hehtaarihinta * 3 %. Suomessa maa on mitattu, ja jokaiselle hehtaarille on hinta. Tekosaaren ja Sääksjärven tapauksessa hinta voisi olla kokonaisuuden rakennuskustannus * 3 %. Kemin sellutehtaan osalta investointi tehtaaseen * 3 % + käytetty metsävaranto + 3 %. Kolme prosenttia on vain esimerkki, ja todennäköisesti eri ympäristövaikutuksille tulee luokitelluksi eritasoiset kertoimet.

 

Rahan hinta

Nordea on tehnyt jo päätöksen lainarahan hintaerosta, muuttujana tulee olemaan lainarahan käytön ympäristövaikutus. Nordea ei ole vielä julkaissut yksityiskohtia asiasta, mutta uskoisin, että lainarahan hintaero voi olla jopa pari prosenttia. Nordean päätöksellä on varmasti tehokkaasti ohjaava vaikutus.

 

Tampereen rooli

Kuka sitten laitaa laskun (esimerkinomainen 3 %) investoijalle, joka on investoinneillaan vahingoittanut luontoa. Valtionkonttori lienee oikea laskuttaja. 3 % tulee olla tarkasti suljetussa kierrossa valtionhallinnossa. Osa rahasta tulee Tampereelle perustettavaan luontoa parantavaan tutkimuskeskukseen. Osa rahasta tulee käyttää suoraan esimerkiksi suojelualueiden ostoon.

Ei todellisuudessakaan tarvitse siirtyä vasemmistoon toimiakseen luonnon puolesta.

 

pauli_haatainen

Close