Suomi tarvitsee kansainvälisyyttä

Suomi tarvitsee kansainvälisyyttä

Koronarajoituksia vastustetaan ja niitä kannatetaan, lisäksi etsitään uusia rajoituksia ja samalla ulospääsyä tilanteesta. Meillä on onneksi vaihtoehtoja. Mutta nämä vaihtoehdot poistuvat, jos Suomi laitetaan laajasti kiinni. Enkä tarkoita tällä nyt koronarajoituksia vaan poliittista tahtoa sulkea Suomi pois kansainvälisestä yhteistyöstä aina EU:sta alkaen ja kehitysapuun päättyen. Suomi on edelleen pieni maa, ja jos rajaamme itsemme ulos kansainvälisestä yhteistyöstä, painoarvomme laskee.

Haluavatko suomalaiset asua valtiossa, joka sulkeutuu ja suhtautuu vihamielisesti ulkomaalaisiin ihmisiin? Riski kasvavaan aivovuotoon on vaarallinen kaikille yhteiskunnille. Esimerkiksi Venäjä on kärsinyt aivovuodosta yli kymmenen vuotta kasvavassa määrin, ja sillä on vaikutusta niin maan terveydenhuoltoon, avaruustutkimukseen kuin innovaatioihin.

Olemmeko halukkaita Unkarin tielle, jossa EU-yliopisto korvataan kiinalaisella yliopistolla, koska kiinalaisella yliopistolla katsotaan olevan vähemmän vaikutusta unkarilaisen valtapuolueen ajamiin asioihin? Unkarin valtapuolueen ajamiin asioihin liittyvät mm. oikeusvaltion perustojen murentaminen, lehdistönvapauden epääminen, sukupuolten välisen tasa-arvon kyseenalaistaminen ja kokonaisuudessaan valtaapitävän tason kritisoinnin estäminen kaikilla tasoilla.

Kuinka houkutteleva Suomi on ulkomaalaisille investoinneille, jos muutumme sulkeutuneeksi ja ulkomaalaisiin epäillen suhtautuvaksi kansakunnaksi? Raha voi kiertää taskusta toiseen Suomen sisällä jonkin aikaa, mutta taloudellista kasvua se ei synnytä. Näin esimerkiksi investoinnit Tampereen koulurakentamiseen jäävät tekemättä. Palvelujen toimimisessa olemme jo nyt riippuvaisia ulkomaisesta työvoimasta – jopa lentokoneita varataan Ukrainasta tuleville kausityöntekijöille suomalaiseen alkutuotantoon.

Tampere on kansainvälinen kaupunki, täällä toimii ulkomaalaisia yrityksiä, tutkimusyhteistyö on laajaa, Invest in Tampere houkuttelee toimijoita.  Jos suljemme Suomen ovet ulkomaille, meillä vähenevät vaihtoehdot päätöksenteossa, ja Tampereen kaupungin palvelutuotanto vaarantuu.

Äänesi vaikuttaa myös tähän asiaan!

pauli_haatainen

Close