Tämä tarina on tosi ja tapahtunut

Tämä tarina on tosi ja tapahtunut

Tämä tarina on tosi ja tapahtunut.

Kuusi vuotta sitten elokuussa puhelimeni soi. Soittajana oli rajavartija X.X. Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Kysymys kuului olinko kutsunut hänen mainitsemansa kiinalaiset henkilöt Suomeen (totesin kutsuneeni, vaikkei oma vireystilani, sekä rajavartijan kiinankielen lausunta antanut täyttä yhtymäkohtaa kymmeniin henkilöihin, joita vuositasolla kutsun Kiinasta, Venäjältä, Thaimaasta ja Uzbekistanista Suomeen yritykseni toimesta).

Noin 2 tunnin kuluttua sain tekstiviestin kiinalaisesta numerosta, että olemme saapuneet linja-autoasemalle. Menin asemalle ja näin kaksi kiinalaista matkatavaroineen. Käsisään heillä oli kaksi paperilappua, joissa luki ”tulimme perustamaan HotPot –ravintolan Tampereelle, kontti ravintolatarvikkeita on Rotterdamissa tulossa”.

Pystyin nyt yhdistämään henkilöt perheeseen, jonka olin tavannut Fushunissa Koillis-Kiinassa. Olin antanut perheelle kirjeen Tampereen kaupungin puolesta, jossa kaupunki toivotti tervetulleeksi uudet ravintolayrittäjät. Kerroin perheelle, ettei Suomessa (eikä Ruotsissakaan) ollut yhtään Hot-Pot ravintolaa. En tiedä miten perhe oli päätynyt lähettämään ko. pariskunnan Tampereelle, varsinkin kun heillä jäi kaksi alle kouluikäistä lasta Kiinaan.

Melko nopeasti oli ilmoittauduttava poliisiasemalla maahantulijaksi. I ongelma tuli, ettei maahantulopaperissa ole kohtaa, jossa maahantulija voisi ilmoittaa tulevansa yrittäjäksi Suomeen. Tämä puute aiheuttaa valtavaa työtä ja jopa absurdeja tilanteita maahanmuuttajan myöhemmissä vaiheissa kun hän pyrkii saamaan PRH:lle tietoa, pankkitiliä auki… . En pureudu tässä kohdin tähän tarkemmin.

Kiinalaiset asuivat aluksi kotimme erillisessä osassa. Vuokra-asuntoneuvottelut etenivät hyvin aina niin pitkälle kunnes tuli esiin vuokralaisten nimi. Vuokra-asunnon löytämiseen meni 6kk ennen kuin löytyi vuokraaja, joka oli käynyt useasti Kiinassa. Rakenteellista rasismia?

Avasimme noin 10 kk kiinalaisten maahantulosta ravintolan Kyttälään. Suora investointi Tampereelle kiinalaisten toimesta oli vajaat 420 000€. Rahoilla maksettiin viranomaismaksuja, arkkitehtisuunnitelmia, ravintolan kylmälaitteet ja suurimpana vaateliikkeen muutostyöt ravintolaksi. Ravintolan muutostyön tehnyt urakoitsija meni konkurssiin juuri remontin valmistuessa ja se aiheutti liki 2kk viiveen avaamiselle. Kun vihdoin avasimme ravintolan Kyttälänkatu revittiin auki.

Ravintolayrityksemme matkavarrelle liittyi mm. kokin rekrytointi (kaksi kertaa). Molemmilla kerroilla kokin paikka piti laittaa ETA- alueelle vapaaksi. 10 tuli haalia haastateltavaksi. Vaikka rekrytointiehdoissa oli maininta kiinankielen osaamisen välttämättömyydestä, työvoimaviranomainen ei joustanut asiassa vaan 10 henkilöä tuli kutsua haastatteluun. Loppujenlopuksi yhteensä 4 ilmestyi haastatteluun, ¾ halusi vain merkinnän haastattelussa käynnistä. Neljäs oli oikeasti kiinnostunut, muttei osannut kiinankieltä. Aikaa meni ja paljon. Vaikka kokkeja ei löytynyt ETA-alueelta haalimamme kokit suoraan Kiinasta törmäsit työvoimaviranomaisenlausntoihin, ettei kokeille ollut työmahdollisuutta Suomessa. Seuraus: passi poliisille, kaksi viikko aikaa lähteä maasta, passin saa takain Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Toiseen karkoitukseen liittyy työvoimaviranomaisen päätöksen lisäksi myös Suomen Kiinaan Suurlähetystön arvio, että henkilö oli väärentänyt yhtä työtodistustaan. Kuinka Lähetystö ko. tiedon sai varmistettua. No, Pekingistä virkailija soittaa Koillis-Kiinaan (hieman eri kieli) tehtaaseen, jossa löytämämme kokki oli ilmoittanut työskennelleen. Virkailija kysyy onko ko. henkilö työskennellyt tehtaalla. Tehtaassa on töissä yli 60 000 ihmistä ja ravintoloita on satoja. Ei löytynyt puhelun aikana nimeä ja merkintä tuli väärästä työtodistuksesta. Sanottakoon vielä, että molemmat kiinalaiset kokit olisivat tulleet osakkaaksi merkittävällä summalla ravintolayhtiöömme.

Miksi tämä tuli tänään mieleen?

1) puhutaan työperäisestä maahanmuutosta. Halutaan ulkomaalaisia investointeja Suomeen. Toin yllä muutamia ”kohokohtia”, jotka on aivan I korjattava, että ETA-alueen ulkopuolinen yrittäjä voi edes periaatteessa tulla Suomeen

2) ravintolayritys haettiin omistajan toimesta konkurssiin kuluvan vuoden aikana (Covid-19, vuokranantajan muutos). Muukalaisvihaajaksi osoittautunut pesänhoitaja on tehnyt rikosilmoituksen törkeästä kirjanpitorikoksesta. Tänään oli poliisikuulustelut.

pauli_haatainen

Close