Valhe, vastakkainasettelu, demonisointi

Valhe, vastakkainasettelu, demonisointi

Otsikon sanat ja niiden käytön seurausten eräänlainen esiintulo nähtiin Capitol Hillillä aiemmin tällä viikolla. On ymmärrettävää, että tapahtumat tulivat joillekin yllätyksenä ja edelleen niitä kiistetään eri salaliittoteorioiden kautta.

Olen itse elänyt lähellä erään henkilön siirtymistä salaliittoteorioiden maailmaan. En yksilöi tapausta enempää. Mutta haluan jakaa yleiselle tasolla huolen mitä tähän kasvavaan voimaan liittyy.

TUNNE JA FAKTA

Salaliittoteorioissa vedotaan tunteeseen ja faktat syrjäytetään. Ikävä kyllä tunne on voimakkaampi kuin fakta. Tunne tuntuu heti, faktoihin pitää tutustua ja se vie aikaa. Voimakkaimmat tunteet on pelko, sääli ja viha. Näitä salaliittoteoreetikot käyttävät taitavasti. Sikiön veren imeminen, pedofilia, satanismi olkoon esimerkkeinä jotka herättävät tunnereaktion.

VAIHTOEHTOINEN TODELLISUUS

Minusta salaliittoteoria on osin väärä termi. Teoria on kyllä taustalla mutta ”vaihtoehtoinen todellisuus” on monille arkipäivää. Kukapa ei haluaisi onnea ja autuutta, olla hyvän puolella. Kun et pyöritä vauvojen seksi rinkiä olet hyvä ja onnellinen. Vaihtoehtoisessa todellisuudessa eletään kuplassa, johon ei sisälly kriittistä ajattelua, tutkittua tietoa vaan hyvää oloa, koska olet yksi harva ja valittu jolla on tieto toisten pahuudesta ja oman elämän ja oman elämän onnea tuottavasta vaikutuksesta.

VALTA

Ei tunnetiloja herättävien teoreetikkojen lähtökohdat maailmaan ole eroavia meistä kaikista. He ovat jossain vaiheessa opintojaan tai hengellistä heräämistä todenneet, että valtaa voi saada myös tätä kautta. Tämä olisi tärkeää tiedostaa myös Suomessa ja Tampereella. Kun tunnereaktiot osataan kohdentaa esimerkiksi tiettyyn ihmisryhmään, syntyy yhteinen kohde ja aate, jonka ympärille kerätään lisäjoukkoja. Ihmisryhmä voidaan selvyydeksi ja tunteen lisäämiseksi demonisoida.

ÄÄNESTÄÄKKÖ KUNTAVAALEISSA

Olen vahvan, aikaa vievän ja lähdekritiikin läpäisemän totuuden kannattaja kun yhteisistä asioista päätetään. Päätöksenteko ei vahvassa tunnetilassa ole järkevää, päätöksentekoa ei pidä alistaa vitseille, kokeilulle tai vain huomion herättämiselle.

Tulevissa kuntavaaleissa on tutkitun tiedon kieltäjiä ehdokkaina. Usein tutkitun tiedon kieltäminen aiheuttaa myös tiettyä arvo suuntaisuutta, joka ilmenee esimerkiksi tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon kyseenalaistamisena.

pauli_haatainen

Close